I would have gotten you

I fredags på 300yens-izakaya sa Jonas, pojkvän till klasskoreanen Mini och all around grym kille, att en japan liknade huvudpersonen från filmen Falling Down. Jag, som inte sett filmen, frågade självklart vem som spelade huvudrollen, något som Jonas dock inte kunde minnas. ”Han har en känd pappa… Kanske nån av Sheen-sönerna?” på vilket jag svarade ”Antingen Charlie Sheen eller Emilio Estevez alltså?”. Men det var tydligen inte rätt, så Jonas fortsatte att fundera tills en annan svensk vid namn Wolf kom tillbaka till bordet. ”Michael Douglas för fan, Kirk Douglas son!” säger Wolf vilket får Jonas att säga det otroligt citatvänliga ”Ja! Jag visste att han hade en pappa!”. Öl kan få folk att säga så smarta saker.

Till poängen då. Inspirerad av fredagens fyllesnack så laddade jag ner och såg Falling Down ikväll. Då det är en 16 år gammal film har många säkert sett den, men blabla, den handlar i alla fall om att Douglas karaktär får nog av bilköer och storstadens äckel. Han plockar upp en väska vapen och börjar skjuta sig väg genom staden, mot sin ex-frus och dotters hem. Väldigt bra film, och känns rätt passande att kolla på när man bor här i Japan, landet där sönderstressade salary-men några gånger i månaden bryter ihop och antingen tar livet av sig eller börjar attackera folk omkring sig.

Exempel finns att läsa i nästan varje nummer av den engelskspråkiga veckotidningen Metropolis, det här citatet från ett nummer från slutet av förra året: ”A knife-wielding man shouting “I lost my job” was apprehended in Roppongi Hills by cops after they fired a warning shot.”

Det är en sorglig verklighet.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “I would have gotten you

  1. frankyvonfur

    Mattais, på fredag blir det Ishinden! Jag behöver verkligen supa! Rejält!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s